Lumi peittää jäljet
Luin Mats Wahlin dekkarin Lumi peittää jäljet. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisemana vuonna 2007.
Ihmissuhteet
Kirjan ihmissuhdemaailma on hyvin värikäs. Miesten ja naisten välillä vallitsee tasa-arvo. Naiset työskentelevät poliiseina miesten rinnalla, eikä sukupuoleen tai ikään kohdistuvaa rasismia esiinny.
Perhesuhteita on monenlaisia. Monessa perheessä suhteet eivät ole ehjät. Lapset salailevat asioita vanhemmiltaan antaen heidän olettaa asioiden olevan erilailla kuin ne todellisuudessa ovat. Kirjassa esiintyy pettämistä ja lojaalittomuutta. Naisten ja miesten välillä vallitsee kuitenkin tasa-arvo myös parisuhteessa.
Teos nostaa yhteiskuntaluokat ja niiden väliset ihmissuhteet eniten esille. Ihmisen alkuperään ja kansalaisuuteen kohdistuvaa rasismia käsitellään paljon. Kirja käy läpi maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, ja ihmisten ennakkoluuloisuutta maahanmuuttajia kohtaan. Kirjassa uhriksi joutunut Ahmed on maahanmuuttajataustainen, rikollinen ja huonosti käyttäytyvä henkilö, joka lopulta murhataan. Kertooko se jotain kirjailijan suhtautumisesta ja ajattelutavasta maahanmuuttajia kohtaan?
Viranomaisten ja kansalaisten väliset suhteet ovat suurimmaksi osaksi hyvät ja kirjassa esiintyviin poliiseihin suhtaudutaan hyvin. Osa kirjan henkilöistä kuitenkin suhtautuu viranomaisiin epäilevästi, jopa epäkunnioittavasti aikaisempien kokemustensa perusteella. Silti moni luottaa poliisiin ja haluaa auttaa ja kertoa mielellään tarvittavia tietoja tai havaintoja. Tiedetään, että poliisin päämäärä on turvallinen ja ehjä yhteiskunta. Kuka sitä ei toivoisi?